sobota 13. června 2015

Vedro, personální změny, piknik a pád lorda Voldemorta

Když jsem se chystal odjet do Indie, mnoho lidí se mě ptalo, jak budu zvládat to horké podnebí. Podle zpráv ze západu mám dojem, že teploty v ČR jsou vyšší než tady v Assamu. Posledních několik týdnů nám tady denně sprchne. Občas je dusno, ale sluníčko se teď moc neukáže, takže vedro moc není. Noci jsou příjemné a dá se normálně spát (asi před měsícem bylo pár dnů fakt horko a to se mi dařilo usínat až po půlnoci).
Francis, dobrovolník z Tamil Nadu nás opustil minulou neděli, neboť jeho služba skončila. Na začátku se mu stýskalo po domově, a pak se mu po měsíci pomalu ani nechtělo odjet. Takový dobrovolnický standard, řekl bych. Ale může se to lišit v závislosti na osobnosti dobrovolníka. Tak či tak požádal mě, abych mu nafotil studenty a školu, takže vám konečně po půl roce můžu poslat pár fotek, abyste měli představu, jak vypadají třídy v naší škole...

Šestá třída... sice tady neučím, ale třídy vypadají všechny dost podobně...
na stropě jsou větráky, které někdy i fungují... záleží jestli zrovna máme elektřinu nebo ne
Pátá třída... (tady učím)
...čítající něco kolem... (Francis)
...sedmdesáti dětí


Myslím, že už jsem se minule zmínil o personálních změnách, které se nezadržitelně blíží. Pokud jste nedávali pozor, krátce připomenu. Náš současný zástupce ředitele, otec Rajesh, byl převelen na jiné místo a příští týden odjíždí. Ředitel, otec Pampackal, předává svoji funkci nově příchozímu otci Manoharovi a sám se ujme administrativních povinností a vedení komunity. Mimo to přišel nově jeden bratr, který by tady měl zůstat cca 1 rok, a dále dvě řádové sestry, z nichž jedna bude zástupkyní ředitele a druhá bude zcela jistě taky něco dělat, jen si teď nejsem úplně jistý, co to přesně bude.

Otec Rajesh se před svým odjezdem loučí s mnoha lidmi a je zván do jejich domovů na obědy, večeře nebo "čaje" (tj. čaj+něco k snědku). Kromě toho se rozhodl také uspořádat piknik pro kluky muzikanty, s nimiž hrával na akcích a slavnostech. Pozval i Francise a mě. Původní plán byl, že naložíme na auto nástroje (klávesy, kytaru, elektronické bicí, baskytaru...), repráky, záložní zdroj, někam si vyjedeme, zamuzicírujeme, uvaříme si něco dobrého k snědku a vyrazíme zpět. Jelikož jsou však plány od toho, aby se měnily, dopadlo nakonec trochu jinak. Přijeli jsme do jedné vesnice, kde proběhl cca hodinový zpěvně-taneční program (účastnili jsme se my i místní), jídlo nám nakonec uvařili ochotné ženy z vesnice bo nebyl na vaření čas (kromě grilu, ten jsme si obstarali sami), z obědu se stala večeře a vrátili jsme se kolem deváté večer. Nicméně i tak to bylo moc fajn a o to přece jde ne?

otec Rajesh (vlevo) - odchází
otec Manohar (vpravo) - přichází
Program na rozloučenou/uvítanou
(necelé tři hodiny proslovů, tanců
a písní) se konal ve čtvrtek dopoledne
v době výuky
Jeden z rozlučkových obědů otce Rajeshe, na který jsme byli spolu s Francisem pozváni také (slečny učitelky od nás)
Vyrážíme na piknik...
... děti "sekají" trávu na místě, kde se bude...
...tančit...
...zpívat...
...tančit...
...zpívat... (Rosa na kolejích)
...a hrát
Potom nažhavíme gril...
...a dáme si do nosu!
Takhle jezdí některé děti ze školy
Takhle orá ten, kdo nemá traktor
A takhle vypadá naše týden stará komunitní jídelna (první patro studentského hostelu  se konečně finalizuje)
PS: Konečně jsem dočetl Harryho Pottera až do konce. Ať si říká kdo chce, co chce, kdybych neměl žádné povinnosti, zhltnul bych to jedním dechem. Jak prohlásil Doctor Who: "Good old J.K.!" (pozn. to jako J.K.Rowling ;) )

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.